10 Aug 2022

Tot 445 miljoen euro voor burgerparticipatie op zee

De energiecoöperatie SeaCoop wil de komende jaren een belang van 20 procent verwerven in alle nieuw te bouwen windparken op zee. De initiatiefnemers rekenen erop dat ze tot 445 miljoen euro kunnen ophalen bij Belgische coöperanten.

'De gezinnen zijn in België goed voor ongeveer 20 procent van het elektriciteitsverbruik. Burgers hebben dan ook recht op 20 procent van de stroom uit de Noordzee', zegt Tom Willems, de voorzitter van SeaCoop, een nieuwe coöperatie voor burgerparticipatie in offshorewind.

SeaCoop wil een belangrijke rol spelen in de Prinses Elisabeth-zone, de nieuwe, tweede zone die door de federale regering gereserveerd is voor windenergie. De verwachting is dat toewijzingsprocedure voor het eerste deel al eind volgend jaar wordt opgestart, de rest zou twee jaar later volgen. Als de Ventilus-hoogspanningslijn er tijdig komt, zouden die parken nog voor 2029 stroom leveren.

Als SeaCoop erin slaagt in alle windparken van de Prinses Elisabeth-zone een aandeel van 20 procent te verwerven moet 445 miljoen euro kapitaal gemobiliseerd worden bij burgers. Voor de eerste fase gaat het om 80 miljoen euro.

Lees het hele artikel.