02 Aug 2022

Burgercoöperatie Noordlicht financiert 28 zonnepanelen op dak van GBS 't Mierken

Sinds 4 juli liggen er 28 zonnepanelen op de gebouwen van gemeentelijke basisschool 't Mierken in Beigem. Die zonnepanelen zullen de school van groene energie voorzien of - beter gezegd - van burgerenergie. Het is immers burgercoöperatie Noordlicht die de investering financiert.


De plaatsing van de zonnepanelen kadert in het project ‘Tank je dak’ waarvoor onze gemeente een subsidie kreeg van het Vlaams Energieagentschap. Diezelfde subsidie maakte het ook mogelijk om een elektrische deelwagen aan het gemeentehuis te plaatsen.

Noordlicht promoot en ondersteunt duurzame energie

Burgercoöperatie Noordlicht financiert de zonnepanelen van ‘t Mierken. De coöperatie uit het noordelijk deel van de Vlaamse rand ondersteunt de promotie en uitrol van duurzame energie. Burgers kunnen vennoot worden van de coöperatie met een maximale financiële inbreng van € 1.000. Zo financieren zij zonnepaneleninstallaties, tot nu toe vooral op gemeentelijke gebouwen, en verkopen nadien de zonne-energie aan de gemeente aan een voordelig tarief. Zelf spreken ze over burger-energie eerder dan zonne-energie. Voorzitter Tom Bosserez: “We geloven in de kracht van duurzame energie gefinancierd door een gemeenschap van burgers. We zetten dan ook graag onze schouders onder dit project om de leerlingen letterlijk en figuurlijk het licht te laten zien. Sinds de oprichting in 2019 vormt dit ons zesde project waarbij we met de fondsen van de burger-investeerders zonnepanelen plaatsen. We zijn oprecht fier op deze realisatie.”