04 Apr 2020

Overheidsgebouwen Vlaanderen bieden ruimte voor 653 megawattpiek zonnepanelen

Op de daken van ten minste 8.312 Vlaamse overheidsgebouwen die geschikt zijn voor pv-systemen is ruimte voor 653 megawattpiek aan zonnepanelen. Dat blijkt uit cijfers van minister van energie Zuhal Demir.

Volgens analyses van het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) zijn in Vlaanderen 8.312 overheidsgebouwen geschikt om zonnepanelen op de daken te plaatsen. Het betreft gebouwen die eigendom zijn van de Vlaamse overheid, gebouwen in de zorgsector én onderwijsgebouwen gesubsidieerd door Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION); oftewel schoolgebouwen die niet behoren tot het gemeenschapsonderwijs. Samen hebben deze een potentieel dat overeenkomt met de elektriciteitsopwekking van ongeveer 165.000 residentiële installaties.

Het gaat om daken die worden geclassificeerd als ‘klasse 1’, wat betekent dat er genoeg zon op het dak invalt en voldoende ruimte op het dak is, waardoor het gebouw geschikt is voor het opwekken van zonne-energie.

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i20813/overheidsgebouwen-vlaanderen-bieden-ruimte-voor-653-megawattpiek-zonnepanelen